keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Välineiden hankinta ja siementen idättäminen

Hankin seuraavaksi vähän välineistöä siementen idättämistä varten.

  • Turvepohjaista perusmultaa ~ 4 € / säkki
  • Kaksi pienoiskasvihuonetta 4 x 6 ruukkua 3,90 € / kpl
  • Fluorisoiva loisteputkilamppu keittiön loisteputken tilalle ~10 €
  • Pala kangasta tai esim. sukkahousua, kuitenkin jotain joka päästää vettä läpi
  • Taimien nimeämistä varten nimikylttejä ~ 1 € / paketti



Laitoin seuraavaksi ruukkujen pohjalle palan kangasta ja puhkoin kasvihuoneen kanteen muutamia reikiä, jotta ilma vaihtuisi edes vähän kasvihuoneen sisällä. Tämän jälkeen täytin ruukut mullalla.


Ennen kuin siemenet laitetaan multaa, pitää multa kastella läpikotaisin kiehuvalla vedellä ja odotella, että multa viilenee noin 30 asteeseen. Laitoin lämpömittarin multaan ja odottelin lämpötilan laskemista. Samalla askartelin ruukkuihin lajikkeiden nimikyltit, jotta ne erottaa jatkossakin toisistaan.

Mullan jäähtymisen jälkeen painelin hammastikulla noin parin millin syvyisiä reikiä niihin kohtiin multaa mihin halusin siemeniä kylvää. Pudotin siemenet multaan ja peitin ne. Siemeniä kannattaa kylvää useampi samaan ruukkuun ja katsoa mitkä niistä itää parhaiten ja jatkaa niiden kasvattamista.

Optimaalinen itämislämpötila on kuulemma 27 - 29 astetta, mutta käytännössä ilman ihmeellisempiä lämmittimiä kasvihuoneen mullan lämpötila tippuu näin talvella tuonne 25 asteeseen.


Ruukkuihin pitäisi lisätä vettä aina kun pinta alkaa kuivahtamaan, mutta varovasti, ettei itävät siemenet nouse ruukun pintaan veden mukana. Fluorisoiva lamppu kannattaa pitää päällä yötä myöden siksi, että ensimmäiset chilien versot, jotka puhkeavat mullan läpi, saavat heti valoa. Lamppua ei kuitenkaan saisi pitää 10 cm lähempänä juuri mullan läpi nousseita versoja, etteivät ne kuivu kasaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti